Materialele textile sunt materiale flexibile, confectionate din fibre naturale, sintetice sau dintr-un amestec al acestora, care sunt toarse prin diferite procedee manuale sau mecanice.
Textilele se produc fie prin țesere, împletire sau înodare, fie prin croșetare sau presare. In functie de utilizarea lor, materialele textile pot fi pentru uz casnic, pentru îmbrăcăminte sau cu scop industrial.
În producția pe scară largă a țesăturilor în industria textilă se folosesc mașininile de țesut, care sunt urmașele modernizate ale războiului de țesut și fusului de tors folosit pentru împletirea firului din caier.
Bumbacul
Este o fibră textilă obținută, prin separarea fibrelor lungi de bumbac de pe semințele bumbacului. Fibrele de bumbac au un luciu mat si o culoare alb-gălbuie ce se datoreaza pigmentului natural. Printre proprietatile acestuia amintim: • Bumbacul este 100% natural și datorită acestei proprietăți este non alergen. • Bumbacul permite o bună aerisire și păstrează corpul aerisit. • În mod natural bumbacul absoarbe și elimina umezeala corpului cu ușurință. • Este biodegradabil. In functie de tipul de tesatura, materialele confectionate din bumbac se impart in mai multe categorii: • Bumbac simplu: fir gros si tesatura rara • Bumbac ranforce: fir subtire si tesatura deasa • Bumbac satinat: fir subtire combinat cu fir de matase intr-o tesatura densa
Jaquard
Materialul poarta denumirea lui Joseph Marie Charles, supranumit Jacquard, care a fost un inventator francez ce reușește în 1801 să pună la punct războiul de țesut Jacquard care îi poartă numele. Pentru a obține o țesătură de tip Jacquard se vor folosi fibre variate: bumbac, mătase, in și sintetice. Materialul de tip Jaquardo țesătură cu tehnică de legare obținută prin ridicarea simultană a anumitor fire de urzeală care face posibilă, creșterea programată a fiecărui fir de urzeală independent de celelalte, procedeu ce ofera cel mai ridicat nivel de control al firelor de urzeală. Țesătura Jacquard este cel mai complicat tip de țesătură, alegerea ițelor realizându-se în funcție de model, ceea ce de obicei dă o rezistență mult mai bună materialui, iar complexitatea modelului este data de contextură. Țesăturile Jacquard se confunda adesea, de aceea, materialul trebuie privite ambele părți ale acesteia, astfel ca materialul tip Jacquard are modelul existent pe fața materialului si pe partea din spate cu textura și culorile inversate.
Damasc
Tesatura din bumbac, in, matase, lana sau alte fibre, cu tipare de urzeala si batatura reliefate. Damascul este in prezent folosit la confectionarea de lenjerii de pat sau tapiterii, dar si a articolelor vestimentare. Damascul este confectionat folosind aceeasi tehnologie cu a materialului tip Jacquard, tehnologie asistata pe calculator, ce permite crearea de modele spectaculoase.
Industria textila in Romania
Istoria industriei textile din România începe în anii 1600, cand se înființeaza breslele țesătorilor în Moldova, Muntenia și Transilvania. Locuitorii își deschid mici ateliere în care confectioneaza haine, covoare, pături și ștergare. In anii 1700 incep sa apara primele culturi de bumbac.
În anul 2004 textilele erau al patrulea cel mai important produs de export al României după contribuția la total. În urmă cu mai bine de un deceniu acesta era cel mai important produs de export, însă odată cu mi¬grația mai multor furnizori către piețele din Asia și odată cu atragerea de noi investitori, tex¬tilele au căzut de pe aceasta pozitie. Criza financiară și economică a eliminat peste 100.000 de locuri de muncă din industria textilă locală.
Industria textilă contribuie cu 11% la exporturile României și a pierdut în ultimul deceniu primul loc în favoarea industriei auto și a componentelor auto. La începutul anilor 2000 fabricile de confecții erau responsabile de o treime din exporturile țării.
Noi sustinem productia romaneasca!
Sustine si tu productia romaneasca! Cumpara produse fabricate in Romania!